Monday, May 18, 2009

New Habit

penat! aku baru balik dari outstesen ke ganu kite. nanti citer ;p

sejak ada anak ni aku ada satu habit baru - watching documentaries about babies. tak kisahla pasal delivery ker, in the womb ker, development ker..semua aku sokaaa...heheh...masa mother's day aritu ada documentary pasal In the Womb Multiples & Science of Babies. semua aku khatam! hehee...


bila aku tengok orang tengah deliver pon aku rasa terharu sangat2. it's such a miracle! Allah jadikan orang pompuan ni lembut, tapi bila nak deliver ntah mana datang kekuatan tu...macam aku takder rezeki nak bersalin normal, so aku memang salute kat orang yang bersalin normal ni..memang korang kuat!


berbalik kepada habit aku tadi ;p tadi aku tengok documentary pasal babies in the womb kat Discovery channel. barulah aku tau apa yang trigger pengeluaran benih lelaki...researcher kat France yang buat research pasal ni. it all starts from the brain yer..bukan terus menerus dari 'kilang pembuatan' ;p masa blajar biologi kat skolah kita tak blajar pon pasal mende2 ni tau.

lewat petang tadi aku tengok documentary Deliver Me lak. ada 3 orang nak bersalin. sorang bersalin normal, 1st baby. 2 orang lagi kena c-sect. sorang sebab diabetes, sorang sebab baby besar (9lbs kot). tengok citer tu tingat lak masa aku nak bersalin dulu...memang experience yang tak boleh dibeli di mana2..sangat berharga!

btw aku suka gak tengok animal babies. aritu tengok In the Womb baby kangaroo, emperor penguin, tebuan & sharks. really fascinating!

pendek kata, apa2 citer pasal babies semua aku suka lah! ;D

p/s: suka hafiz menang AF7 ;D

2 comments:

mrs plain-june said...

one gud habit that u shud continue! akak tinginla tgk budak2 ni dok ngadap documentaries tapi dalam mimpiku ajala.. depa x layan lgsg! huhuhu..

Maya Ariffin said...

Hey.. i never knew that u had ur own personal blog! hahahah.. so now Una.. U shud salute me! hahahahah.. penat thauu menerann!