Thursday, February 24, 2011

Progress Renovation & Kitchen Cabinet (Final Part - Finally!)

kisah aku terkunci 2 jam dalam bilik air dek adam telah mendapat liputan meluas di opis. heheh....apa pun, sebagai peringatan kepada ibuk2 bapak2 di luar sana, buanglah selak kat luar pintu bilik air atau ubah bagi tinggi sikit. tu jer pesanan ringkas dari penaja hari ini ;p

anyway, bukan pasal tu yang aku nak citer. it's about our kc.

dalam previous entry aku ada bagitau supplier worktop nak pegi pasang quartzstone on 21st feb kan? memang diorg pegi pasang hari tu. tapi aku & bobo masing2 tak dapat amek cuti lak on that day. so terpaksa la mintak tolong kontraktor yang buat renovation dapur bukakan pintu rumah. tawakkal jelah sebab no choice. nak suruh diorg datang hari lain pun dah susah sebab diorg pon dah ada schedule sendiri. nebermind...

hari yang ditunggu2...tak senang duduk aku dibuatnya kat opis. huhuh...plus, tak sabar nak tengok the much awaited quartzstone top! tup2 masa aku dalam meeting petang tu, orang Glamour Living (GL) call. dia bagitau aku kontraktor top tak boleh nak pasang lagi sebab diorg salah ukur. what??? dulu ukur dengan kaki kah? grrrrrrrram tau! ingatkan hari tu akan jadi the final day oredi setelah berbulan menunggu, but i was wrong. tetttt!

nak taknak kenalah tunggu lagi a few days. diorg kena buat balik top yang salah ukur tu pastu baru boleh reschedule bila nak datang pasang. i insisted them to put my top as their 1st priority. hari selasa, aku call sendiri tokey supplier top tu mintak dia cepatkan. letih dah tunggu kc bila nak siap. tambah2 pulak aku dah bayar about 90% kat GL. banyak kot! then he returned my call bagitau esok (rabu) jugak diorg akan datang pasang balik. phewwww.....

so yesterday was the official day. my kc has completely done! masa aku balik dari keje, diorg still kat rumah. Ah Chu, our kitchen renovater (cewah) pulak tengah sibuk pasang paip dan tap. lantai rumah tak tau la nak cakap camner dah. ala2 berjiran sebelah kilang simen pon ada. huhuh....pasni kena kerja keras cuci lantai sampai naik muscle la jawabnya. hahahaa...

dekat kul 8pm baru diorg habis keje. alhamdulillah....akhirnya siap jugak kc yang ditunggu2 selama ni. banyak sungguh dugaan! nasib baikla workmanship diorg nampak kemas (as of yesterday. hehee...)

without further ado, meh aku tepek pics sepanjang pembikinan ;p

oops! pic tak senon sikit. semua pakat dok tertonggek ;p

kontraktor dari kompeni supplier quartzstone sedang gigih berusehe!



hasil pembikinan. spiderman pon sampai tertonggeng melihat kejelitaan kc yang dah siap. kui3....


akhirnya kc ku tidak cacat lagi ;p


the sink. masa beli nampak macam besar. bila dah pasang alahai, cinoni lak :(

lega rasanya dah setel bab kc. pasni insya Allah jika dimurahkan rezeki nak buat built-in wardrobe kat bilik pulak. duit duit...di mana kau duittttt?? ;p

11 comments:

mrs plain-june said...

walawei.. mmg beauuutiful lagi dabomb!

EDA said...

shantekkkkkkk.......

Anonymous said...

Alhamdulillah, akhirnya dah siap santeknye menghelit aih kc una & bobo
-- Mak

Anonymous said...

cun melecun.dpt dapoq lagu ni rasa nak tidoq kt dapoq sebulan

nk tnya:pkai venetian blind kt dapo, senang berminyak x?

una said...

kekta, eda & mak: tq2! jemput la mai umah kami no...leh masak jemput2 kat dapoq baru. hehe...

anon: tq! hahah! dulu pon terfikir cmtu gak ;p blind tu xtau la nak ckp sbb kalau masak yg berminyak2 sure guna hood kan? hopefully minyak tak merecik smpai ke blind tu la ;p

Reen Tart Nenas said...

chantek nyer dapurrr. siap bleh tidoq sini nieh.

una said...

reen: tq tq..dapur baru mmg la chantek. ce tgk rupa dia sekarang. kahhh...

Salwa Azahar said...

cantik..... nak jugakkk... Una... kontraktor nih ok ka.... uwaaaaa....

una said...

salam salwa, saya buat kc ni dgn glamour living di alor setar. awak boleh try contact diorg. kontraktor dia dari penang. mmg ok la..

Shaidaton Akmar said...

salam kak, kos KC ni semua nya berapa?? ingt nk survey jugak utk rumah sdri

una said...

salam sis shaidaton, kos kc saja tak termasuk hob, hood & oven hampir rm17k..rumah sis di mana?