Tuesday, February 14, 2012

Bikin Stor Bawah Tangga Pulak

dah lama rasanya takder entry pasal projek renobet rumah. hehe...tapi kalau hari2 dok renobet jer jenuhla pulak kan ;p

baru2 ni kitorg baru buat stor kat bawah tangga. sikit jer pon. awal2 dulu tak buat siap2 sebab takut bajet lari. almaklumla bajet renobet pon ciput jer. hehe...


kali ni kitorg buat dengan kontraktor cina. lebih convincing kot sebab dah kenal apek tu sejak pindah Jitra.


keadaan bawah tangga sebelum kitorg pindah. masih suci gitu ;p


keadaan setelah kitorg pindah. telah ternoda! hahahaa....sakit mata memandang masa ni. habis atur tersusun dah tu. takleh wat apa dah sebab barang dan kotak still banyak. tapi bajet punya pasal terpaksalah sabaq dulu. huhu....


store in the making. material yang digunakan adalah gypsum board. ala, macam partition kat opis2 tu. nak buat plywood mahal lak. board ni boleh serap air. so kena hati2 sikit la. bak kata apek tu, janganla pi curah ayaq sebaldi kat dinding stor tu. memang rosak la. kih3....


pandangan sisi stor yang hampir siap. yang tak siap lagi pintu dia. tah bila apek tu nak datang pasang. nilah masalahnya bila buat kerja time dekat2 CNY. sama masalah masa buat kitchen cabinet dulu. time CNY jugak. pastu kena tunggu sampai depa abis cuti baru dapat setel semua. phewwww....


pandangan dari depan pulok. walaupun pintu tak siap lagi, kitorg dah siap2 masukkan barang2 dalam tu. hahaha...tak sabaq sungguh! sekarang ni dah tak semak mata memandang dah. legaaaa....


ouh yer, disebabkan projek stor ni jugakla kitorg dapat jumpa balik birth cert adam yang hilang dulu. sebenarnya bukan hilang pon tapi aku yang tak ingat pi simpan kat mana. duhhhh....kena makan gingko biloba gamaknya bagi repair sikit ingatan nih ;p


btw, akhirnya wardrobe kitorg dah dipasang balik yang baru. tapi still ada benda yang tak siap. nantilah aku citer dalam next entry. naik cemuih dah fikir masalah wardrobe nih!


till then. toodles!

23 comments:

Iela Fazielah said...

ok n kemas buatan dia... stor ni mmg penting nak simpan brg2 yg jarang2 guna kan

mrs plain-june said...

simpel & prektikel. i loike!
kami nk renobet gak. dinding dapoq yg belemoih tu.. tp nak tiles moroccan-design punya pasai kena tggu 2bulan. takpa. ai rela ja.. janji dpt tile yg kuidamkan. melilau cari tau!

una said...

iela: aah buatan dia mmg kemas. puas hati la. btol2..kalau tak buat stor ni rasanya kena korbankan 1 bilik tido la nak jdkan stor. tp rugi la kan?

kekta: wuih, tiles tu mai dr morocco ka? jenuh kena tggu 2 bln. hehe...

EDA said...

Santekkkk... Nk jugak !!!

una said...

eda: tang mana santeknya pintu pon tadak lg. huhuhu...umah hg pon xdak stor bwh tangga ka?

Reen Tart Nenas said...

owh baru tau material dia. hari tu pi tanya tukang, susah nak explain material yg nak tu.

una said...

reen: gipsum board eh? sy tau pon sbb apek tu yg bgtau. heheh...

Anonymous said...

Salam...brape total kos pkai gypsum board ni kak? Tq

una said...

salam cik anon..total kos buat stor tu rm800 kalau tak silap. harga dah termasuk wiring & lampu dalam stor... ;D

Anonymous said...

salam,minat dgn stor gibson yg puan tempah tu cuma confius skrting kat tepi bawah gibson warna krim2 tu guna apa ye..mozek ke

una said...

salam anon, alamak, berpuan2 pulak. huhuhu...skirting tu guna tiles yang kaler ala2 sama mcm tiles lantai...

harith said...

Salam Kak Una, boleh saya tahu nama kontraktor yang buat extension dapur tuh..

una said...

salam dik harith, nama kontraktor tu ah chu. tp nombor tepon dia dah hilang ler pulok ;p

Shahir Sahar said...

salam..kalo bole nk mntak no tepon tukang tu..atau dpt nama kedai pun ok..tq

una said...

salam shahir, boleh..tlg email sy kat shhusna@yahoo.com. nti sy bagi thru email yer :-D

ashikin salim said...

salam.
Pn. Una.. boleh beri saya no contact tukang tu atau kedainyer?
ni email saya: ashikin1011@gmail.com

tqvm

Iman said...

Saya pun nak n.iman318@gmail.com

una said...

salam iman, tukang ni kat jitra yer. kalau u duk sini nti sy emel..

Anonymous said...

Assalammualaikum.. dok cari2 jgk ni.. emailkn kt saya amiruddin@uum.edu.my @ whatsapp 0122830896

una said...

wsalam en amiruddin, pls check email yer ;D

pdot said...

Salam.mohon emailkan jgk contact no kedai ni ye..firdausnazeri@unimap.edu.my..0195638589..terima kasih

una said...

salam dr pdot, u got mail ;D

pdot said...

Tqvm :)