Monday, January 24, 2011

Progress Renovation & Kitchen Cabinet

bagi menjimatkan masa dan ruang (cewah), aku combine jer entry pasal progress renovation dan kc, okes?

semalam aku, bobo dan kawan2 aku dah pegi cuci rumah. sampai sengal betis dibuatnya! alatan cucian kebanyakan pinjam dari kawan2 yang jadi mangsa banjir aritu ;p aku cuma bawak baldi, cebok, mop, penyapu dan bahan pencuci.

semalam jugakla first time aku tengok grill dan kc yang dah siap dipasang. seronok rasanya bila tengok semua dah siap (except worktop dapur. grrrr....). baru leh percaya tinggal beberapa hari jer lagi kitorg nak move it! move it! sebelum ni antara percaya dengan tak percaya. teheheee...

bobo in action ;p dia sampai dah lewat so kitorg tinggalkan bilik air bawah untuk dia cuci sorg2. keh3...



grill yang simple

jeng...jeng...jeng....nilah kc idaman kalbu yang ditunggu2 selama ni! ;D i've got no complaint. workmanship kontraktor tu sangat kemas. so terubat la jugak hati yang duka sebab worktop tak siap lagi. huhuhu....

my fav part of the kc - the tall unit. leh simpan segala mak nenek food dalam tu. me likey!


oops! pic tergelap lak. see the worktop? papan plywood jer. huhu....



i'm so in love right now (hahaha! poyo!)



overall overview. takleh nampak penuh lak. kena guna DSLR nih ;p


di antara aksesori yang dipasang....

spice and bottle rack


dish drainer


swivel basket



cutlery tray


btw, hob tu rupanya dah boleh guna. so, kitorg tak jadila bawak dapur temporary untuk masak nanti. apa pun kena hati2 bila nak masak nanti sebab top tu plywood. risau lak takut tersambar api ker apa. nauzubillah....orang GL bagitau diorg akan pasang quartz stone top tu on 21st Feb. nampak gaya hampir sebulan gakla kena guna plywood tu. sedeyyy....dengan sink pon takder lagi. huhuh...takpelah....ulat dalam batu pon boleh hidup, tul tak? ;p
this week kontraktor tinggal nak pasang curtain rail dan cat sikit2 tempat yang tertinggal. pastu blind untuk dapur pon aku dah order semlm di Jitra. 1 sq ft RM4.50. murah gak kot. aku pon tak sure sebab dah tanya kat satu company decor ni diorg caj RM5.50 per sq ft. aku pilih kaler 3 tones. off-white+silver+dark grey. tah camner rupa takleh bayang lagi. hehe...harap2 it will turn out all right. curtain2 satu rumah insya Allah by this week akan siap.
fuhhh...penatnya plan nak pindah rumah. belum campur penat pindah betul2 lagi! nampak gaya aku kena start makan supplement la pasni. kih3...

8 comments:

mrs plain-june said...

suka tingkap yg luas dan busat itu!!! suka dapur merah & awesome itu!! sesuai bangat kalau letak kitchenaid merah ;)

EDA said...

kitchenaid merah! i loike! :D
chantik nyaaaa...teruja aku nk pindah umah gaks....huahuahua....grill tu pun sama cam dlm kepala otak aku nih...tp xbuat lagi.....hehehe....bestnya 1000x.....:D

aQueen said...

hati2 pakai material ni utk kabinet.. sgt senang calaq balaq!!!..guna kain khas utk lap ( diharap si debok Adam Rayyan tak buat rajin tolong lap kabinet ummi dia guna kain buruk or guna pensil)..hahahah...apa pun cantiik!!!

una said...

kekta: cpt la mai tlg rasmi oven kami ;p

eda: cpt2 la siap rumah hg lak ;D

melia: tq 4 the advice! mmg saspen takut calaq. tp aku bc kat mana tah kata xleh calaq. apapun, still kena jaga kan?

sapekuluk said...

Una,

Lovely kitchen cabinet you got...We're renovating house too, but it's rally in de **s coz of our lovely contractor having a lot of hidden cost while doin renovation...sume mende nak charge, ketul kepala baru tau...

Just want to ask about the kc aksesori, we want to install all of it like u have.. mind sharing where u bought it & for how much??

Thanks in advance for the reply..

Lokman & Nad.

una said...

hi lokman & nad! tq2..yeah, mmg bykkk sgt hidden costs time renovation. just be prepared. hahah...

accessories tu sy beli di Glamour Living (GL), Alor Setar. diorg jgk yg buat my kc. senang sikit semua under one roof.

sy tak ingat sgt specific price but if i'm not mistaken spice & bottle rack is around RM500+, dish drainer = RM200+, swivel basket = RM800+ & cutlery tray = RM60+. semua stainless steel sbb tu mahal2 sket ;p

accessories price depends on the brand name sebenarnya. di GL jual brg2 brand Hafele so sy beli yg tu la. pricewise - a bit pricey (for me) coz it's imported. yg murah sikit pon ada tp takder jual di GL lak ;p

i hope the info might help you both ;D

NUR NAJIHAH said...

hi!sgt cntik..mmg puas ht taw tgk..btw..nk tny..kontraktor buat rumah ni ok x?boleh d percayai x?means yg xska kelentong customer?if ok..boleh mintak kontek nu dia x??hee

una said...

hi nur najihah, trima kasih..:-D
kontraktor tu ok tp malangnya sy dah hilang nombor dia sejak tukar henpon dulu. huhu...