Friday, March 19, 2010

Adam Without His 'Best Friend'

last nite was the 4th nite adam sleeps without his 'best friend'. nak tau apa dia? drum roll please.....

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*



......his dummy!



(gambar hiasan ;p)

alhamdulillah...akhirnya doa kami termakbul jugak. heheh....memang dah lama kitorg taknak bagi adam pakai dummy dah tapi asik terpospon jer. nak dijadikan cerita, ari isnin aritu dummy adam hilang kat taska dia. so this is the right time for us to wean him off coz he's already going to be 16 mos this month. but what's more important is for us to be stricter this time around (i bought a new dummy last time when the old one was torn ;p).

1st nite, dia nangis lama jugak dalam 20 mins camtu. bobo kata dia rasa kehilangan kot. alolo...cedihnyer....ketahanan aku dah tak kuat masa tu. last2 aku cari balik dummy dia yang lama (yup, he has a spare dummy) & pegi basuh. siap sterilize lagi. lepas dah siap semua baru aku perasan dummy tu kotor sangat, memang dah takleh guna. iskkk....so, tak jadi la nak bagi kat adam. tak lama lepas tu aku tengok adam diam jer. rupanya bobo bagi dia main hp - his fav toy kan...heheh...kejap jer pastu dia trus tertido. dah kantok sangat la tu...plus letih nangis sama....

2nd, 3rd & 4th nite, alhamdulillah dia langsung tak cari dah dummy dia. lepas2 minum susu jer terus dia tertido. legaaaaa sangat....so there goes our anxiety. bukan apa, dah lama sangat adam guna dummy. so sedikit sebanyak of kos la kitorg ada anxiety if we wean him off from his dummy. how he would react? will he cry non-stop every nite?

minggu ni, bermulalah hidup adam tanpa 'kawan baik' sejak umur 0-15 bulan secara rasmi. chaiyokk!!

3 comments:

AeMieZ EzZanY said...

hahahh... cayalah abang adam... adik ryan dh 'berpisah' best fren dia masa umo 6bulan.. tu pun sebab mulut dia luas yg leh sumbat sebijik dummy tu..!!!! beli yg lain dia tkmo....senang2... tkpayah!!!..heheh

Maya Ariffin said...

Ahahaha.. Aidid kenal dummy masa dah ada adik jer. slalu rebut Mya nye dummy. Luckily it just for a while.

una said...

melia & maya: untungla anak2 hgpa x guna dummy dah. x pakai pon xpa kan tp dah terlajak perahu susah sket la nak gostan! ;p