Friday, January 29, 2010

En. Abam @ 14 months

camner aku leh tak prasan yang aku dah buat 100th entry dalam previous post? iskk...tak sangka banyak jugak entry aku dalam masa err...tak sampai setahun dalam dunia blogging ni. heheh...

ok, back to the topic. last monday was adam's 14 months birthday. his milestones really amazed me! alhamdulillah he developed as a smart boy. not forgetting really cheeky too. hehe...ok, here goes his milestones:


  • dah pandai buat gesture baca doa & amin. at one time aku tengah solat, masa nak bagi salam tetiba dia datang kat sebelah aku trus angkat tangan nak baca doa. bila dia nampak aku pakai telekung pon dia angkat tangan nak baca doa siap2. hehe...

  • dah pandai main shape sorter. sebelum ni dia ketuk2 jer shapes tu atas lantai. tapi skang ni dah ada effort nak masukkan shapes tu dalam bekas dia. chaiyokk!!

  • adam suka sangat nak cucuk jari dia kat suis extension wire. siap combat bawah kerusi nak capai extension tu. bila aku marah, sikit pon dia tak heran! kalau aku babab montot dia pon takder efek. tapi kalau bobo bersuara jer, dan2 tu dia gostan. kekadang tu siap nangis lagi. hahah! takut kat daddy yerr....

  • suka campak/buang barang. contohnya, kalau dia ada dalam playpen, dia akan campak toys dia atas katil. kalau pintu rumah terbuka (of kos pintu grill tertutup), dia buang barang ikut celah grill ke luar lak. aritu Teamix aku pon dicampaknya keluar. tapi yang besnya lepas dia campak buang toys/barang tu, dia akan sebut 'taatuuhh' (jatuh). hahaha....

  • adam dah tak minat makan nestum/cereal dalam tin atau kotak. kalau suap jugak dia akan luahkan balik sambil buat geli geleman. cett...so skang ni tiap2 hari lepas balik keje aku kena la masak moi untuk dia. biasanya moi yang abis simple jer. ada sejenis sayur pastu tabur jer serbuk bilis. done!

  • like most babies, adam suka sangat tengok tv advertisements. his favourites are Eno (pelancong Jepun tak tahan pedas ;p) and Maybank (tak cukup duit nak melamar awek). tapi dia macam takut lak bila tengok iklan Ribena Lemon yang ada 2 ribenaberry joget2 lagu bollywood tu. bila kuar iklan tu mesti dia kelam kabut datang duduk rapat2 kat aku. hehehe....

  • skang ni vocab adam pon dah semakin bertambah. now dia dah belajar sebut 'papu' (lampu) dan 'kaket' (sakit) selain cat (kucin) dan jatuh. then bila aku tanya 'mana kipas?' dia akan tunjuk arah kipas. cuma lom pandai sebut jer. satu lagi habit baru adam, dia suka tunjuk merata arah. tambah2 bila baru turun kete nak masuk taska dia. sana sini dia tunjuk. mebbe dia nak tanya 'aper tu ummi?' cuma tak terluah jer lagi. soon adam. soon.... ;p

ouh, it's already 12.30am. i really need to sleep. tengah tak sihat gak ni...dah 3 ari flu+demam 1-2 kepoi. when my 2nd big boss tanya 'kenapa u all slalu sakit2?' u all tu refers to me and my colleague yang kebetulan MC 2 hari baru2 ni. i sarcastically answered 'sebab stress'. hahah! could be what....takpelah, hopefully this coming CNY aku boleh cuti lama sket. boleh kan bos? ngeee....

2 comments:

Amelia Shafer said...

wahhh...cayalah adam...aunty pun tak sabar nk tunggu Ryan leh buat cm adam buat tu...now Ryan baru leh angkt pungkoqqq!!!..heheh..nnti la esok2 dia lawan abg adam plak..

una said...

melia: heheh...tak lama ja tu..depa kan cepat besaq. standby la no ;D