Thursday, January 14, 2010

Nights of Tantrums

sebelum ni adam adalah seorang baby yang sangat senang nak tido. tak payah tepuk2 atau dodoi2. lepas abis minum susu & salin diaper dia akan main2 kejap, pastu trus terlelap. but recently he has changed. asik tantrum jer time nak tido. bukan nangis sikit2, tapi kaw2 punya sampai dia termuntah dalam playpen. semalam dia termuntah atas bobo lak. iskkk...

biasanya kitorg akan letak adam dalam playpen time nak tido. skang ni bila kitorg tutup jer lampu mula la dia nak tantrum. bila aku angkat letak atas katil trus dia nak tido. kitorg bukan taknak bagi dia tido skali...the problem is he's a helicopter! kalau tido mesti akan berpusing 360 degree. kalau katil king size okla kot. tapi katil kitorg queen jer. bobo saja dah amek 3/4 space. hahahaha....(ampun abe ;p). dahtu kitorg lak kena bangun awal sebab bobo kena kuar pegi keje sebelum subuh lagi (pekerja cemerlang gitu. muahaha). kalau adam tido skali biasanya memang takkan cukup tido la kitorg. tak sah kalau kaki dia tak tendang atau tangan dia tak tampar kitorg ;p pastu bila pegi keje dah macam burung hantu jer rupa sekor2 ;p

so semalam berlaku lagi episod tantrum adam. nangis2 pastu termuntah skali. then aku sapu minyak yu yee & pujuk2. dia diam la kejap. bila bobo tegur jer dia sambung nangis balik. bukan nangis sikit2 tapi sobbing. sian tengok :( last2 aku terpaksa la bawak dia keluar dari bilik pegi tido kat depan. tengah malam pon dia jaga lagi berkali2 gakla. macam mengigau. kena la pujuk2 lagi sampai dia tido balik. cobaan sungguh! bobo lak sodap jer tido dalam bilik. siap berbungkus lagi. cisss....takpelah, aku kan ibu mithali in training. heheheh....

skang ni lak adam nak aku jer pujuk2 dia. kalau bobo bersuara jer time dia nangis sure dia lagi jerit. macam ada orang cubit jer! manja ummi nih....sampai bobo cakap camner la nak masuk skolah asrama nanti kalau takleh berenggang dengan ummi. heheh....tapi aku rasa normal kot adam camni. coz he's getting into the next phase of his life - toddler phase. so makin banyak la attitude yang muncul. macam skang ni aku rasa dia baru develop bedtime separation anxiety. from what i read in What to Expect, it is normal for 1 year old babies to develop this kind of anxiety. there's some solutions for parents to cope with this problem. i'll share about it in my next entry. panjang sangat la. hehhe...

2 comments:

Adila said...

aishh, rindu kat adam

una said...

along, bila nak dtg sini lagi? jemput la ke umah yer..leh main dgn adam ;D