Wednesday, August 24, 2011

Checklist Raya 2011

mari buat checklist raya dengan background lagu raya untuk amek feel. huhuhu....

diam tak diam lagi 6 hari jer kita nak beraya! how time flies...terasa kejap sangat Ramadan kali ni, kan? rasa tak bes pon ada :( i prefer Ramadan month more than Syawal kot. sebab rasa tenang jer sepanjang bulan puasa ni...

tahun ni turn 1st day raya di Banting pulak. 2-3 hari kat sana then baru balik raya di Penang. tapi insyaallah kitorg akan singgah rumah my parents dulu di KJ sebelum balik ke Banting. dapatla beraya in advanced dengan family dulu. hehehe...

anyway, memandangkan tahun lepas aku ada buat checklist raya, tahun ni pon nak buat gakla. just a self-reminder untuk makcik hampir nyanyuk macam aku ni (uhukk...uhukk....).


rasanya tahun ni kitorg a bit laidback in raya preparation. bab kuih2 tunjuk jer kot yang dah setel. lain2 macam errrr...banyak blom ready lagi T__T

anyhow, here's our checklist:


  • baju raya family ---> *not-checked* baju melayu for the boys. sian depa takder lagi baju melayu. harap2 sempat la pegi cari lagi this weekend.
    shout out to tokey2 baju di Jalan TAR atau PKNS Shah Alam: please jangan tutup gerai lagi yer ;p
    *checked* baju kurung aku. tu pon recycle jer (sobss..) sebab tailor dah tutup order on 1st july. kain pon aku tak sempat beli lagi masa tu. recycle pon recycle lah dari takder langsung kan...can save bajet summore (ayat memujuk diri namanya ni). ouh yer, kalau tahun lepas our raya outfit resembles kaler uniform tok sami (hahaha!), tahun ni kitorg pilih kaler turquoise (btoi ka spelling?) lak.
  • baju raya casual ---> adam jer ada sebab aku borong siap2 kat London & Ireland aritu. ummi & daddy belum cari lagi (same case as last year). semua last minute!
  • tukar duit raya ---> *checked*
  • sampul duit raya ---> *checked*
  • kuih raya ---> *checked* tahun ni order 5 jenis. semua untuk makan sendiri as usual. ngeh.
  • bilis lilit ---> *not-checked* (mungkin tak beli tahun ni sebab beli kerepek lak)
  • serunding ---> *not-checked* (macam nak beli tapi tak terbeli2 lagi ;p)
  • kasut raya ---> *not-checked* for me and adam. been wanting to get the new Crocs for myself. dah siap try dulu. super comfy! errr..sempat ker tak nak beli nih! *nanges* daddy lak pakai jer mana ada sebab dia baru jer beli aritu....
  • servis kete ---> *checked*
  • packing baju ---> awal lagi kot (but still, i hate packing!!)
  • kemas rumah ---> *not-checked* ;p masih sempat jugak
  • reload Touch & Go ---> *not-checked* should be no problem. bank kat bawah opis jer. hehe...
  • cuti raya ---> *checked (kot?)* sebenarnya belum dapat approval secara black & white lagi. tapi dari sumber2 terdekat (cewah!) katanya bos dah lulus. yehawww!
  • zakat fitrah ---> *checked* bobo dah bayar baru2 ni. alhamdulillah...
  • facial ---> *checked* tapi terbuat awal lak, 2 minggu sudah ;p

banyak lagi items yang belum ready nih. but mostly items yang perlu dishopping la kot. heheheh....harap2 sempat la setel semua by the time dekat raya.

am still not in raya mood actually. walaupun kat rumah dah gigih pasang lampu lip lap ;p makin meningkat
umur rasa makin kurang mood untuk raya. i wonder why. hmmmm...korg ada rasa camni tak? ker aku sorg2 jer yang sedang beremosi? hahah!

so, how's your raya preparation?

2 comments:

mrs plain-june said...

waa.. baju casual pun ada noo.. akak beli utk budak2 ja.
makin kurang mood raya bermakna dah tua! akak excited sbb nak kelik kapung! dah lama tak balik kampung in real sense (walaupun kampung cik abe ja :p)

una said...

kekta, baju casual tu saja2 galak ja. hahaha...tah mcm xdak feel nak raya pong. sbb dok blk 'bandar' ja kot, bkn kampung ;p