Wednesday, June 17, 2009

Cerita Basi Vol. 2

ahaks...siap ada volume 2 pasal cerita basi. ni kes tatau nak wat entry pasal apa ler nih. so tetiba teringat my trip to Terengganu last month. bukan vacation yer, tapi business trip. hehh..business kunun...podacit...

ok, here goes...

i was assigned to 'jaga' booth for 3 days during Festival Hari Guru Kebangsaan at Terengganu Trade Centre (TTC) with other 3 opismates. it's been ages since i went to ganu. eh, it was 2 years back kot. takla lama sangat ;p aper pon memang i look forward for this trip. coz dah lama takpi Pasar Payang! ahahha...

our journey was ok. cuma hujan sepanjang jalan di genting sempah. siap nampak accident jadi depan mata! the new CRV flew like somersault just metres in front of us, pastu landed kat sebelah divider kiri which is very near to the gaung. but we didn't stop as there were 2 cars already stopped to help the victim (s). harap2 takder pape la yang buruk terjadi...along the remaining journey nothing interesting happened. kitorg tido, benti makan, chatting, tido lagi, benti lagi, chatting bla2 pastu kul 7pm baru selamat sampai ganu...overall the journey took 7 hours!! gilo lama...

1st day. disebabkan pameran tu sampai kul 7pm, kitorg decide untuk tutup a lil' bit early. sebab nak jalan2 takut tak sempat! so kul 4.30pm dah tutup. ahahaha....buat muka 'toya' jer bila orang booth2 lain tengok semacam. jeles! petang tu jugak kitorg serbu Pasar Payang. aku sambar 2 pasang batik. sepasang untuk mak. tapi bukan yang digital tu yer. memang lawa tapi mahal. tak koser lah nak beli. tambah pulak aku ni bukan jenis pandai jaga kain mahal2 ;p not worth it! ouh btw, aku 'ter'beli set buku Grolier lak kat situ. takpolah..untuk anak sendiri kan...

ni la contos salah satu buku nyer...ada 3 jenis. siap dapat book rack. padan ler dengan harga...

on the 2nd day, tutup booth awal gak. masih dipandang semacam oleh orang booth lain. haha...pastu kitorg merayap di Taman Monumen Tamadun Islam. tak sempat nak masuk dalam sebab lagi 45 minit nak tutup. masuk kejap sangat tak puas lak nanti. so decide nak datang balik esoknyer...


kat depan taman


3rd day. seperti biasa, tutup booth awal lagi. untuk sekian kalinya terpaksa membuat muka 'toya'. ahahaa...kunun2 nak pegi lagi Taman Tamadun Islam tu tapi last minute tukar plan lak. so kitorg pegi makan2 kat Pantai Batu Buruk. ouh, on that day i met my ol' fren too, Teacher Yuih. Slamat Hari Guru Yuih...heheh...btw thanks a lot for the kepok u brought me. banyak tul sampai 4 packets!

4th day. hari nak balik. lagi otai. kul 11am dah siap2 tutup booth. muahahaa...nasib ler..kitorg nak jalan jauh. terpaksa la kan. sila jeles wahai kawang2 booth lain. sebelum balik, kitorg singgah amek kepok lekor yang dioder semalam kat Bukit Tok Beng, Seberang Takir. nak beli kepok kat sini siap kena queue i tell u! memang sedap la..lembut jer. macam melt in your mouth gitu...aku lak dengan tamaknyer menambah lagi oder untuk makan trus rm3 kepok goreng. udahnyer sampai kl tak larat nak perabih ;p

B.T.B. sibaik bukan B.S.B (backstreet boys) ;p

on the way balik kitorg singgah di Hai Peng Kopitiam kat Pekan Chukai. the white coffee was superb!!! haiyo...masih terngiang2 rasa kopi itu. the same goes for the kaya bun (no pic. kesedapan sampai lupa nak amek pic). no wonder kekta (my big sis) leh perabih 10 bijik! ahaha..gilos banyak tuu..


tangkap leleh (drooolss ;p~)

pas singgah Chukai kitorg singgah R&R sekali jer kot. pastu trus shoot KL. alhamdulillah selamat sampai umah dalam kul 10pm. that's all about my fun trip to Terengganu...i said fun coz i got my batiks, kepok losong & of course kopi Hai Peng. eheheh...

p/s: some of the pics couldn't be viewed. so i have to remove it from this entry...sigh...

2 comments:

mrs plain-june said...

bila una tulih 10 ketui.. br terasa manyaknyes!! buruk lantak sungguh! hahahaha..

ha.. tq for the info on kepok lekor. next time mmg kena plan betui2 visit to ganu nih.. nk p taman tamadun islam & mmg nk kena carik kepok nih.. ;)

una said...

ahahaha...br sedaq ka? btw bes gak skali skala terlepas sana. kena plan jln btoi2 br siok. kepok tu bes la cuma kuah dia pedas sket. 4 me kuah kopok losong lg sodap kot.