Thursday, April 11, 2013

Spageti Goreng Kicap Lada Hitam


baru2 ni aku goreng spageti kicap lada hitam. dah lama tak buat. huhu...
bagi aku, kalau makaroni lagi sedap goreng macam goreng mee tu tapi spageti lagi best kalau goreng kicap camni. hehe...

nah amek resipi:

Bahan2:

Spageti - rebus al dante macam biasa 
Brocolli dan cauliflower - blanched dulu 
Ketulan ayam/daging/seafood (ikut selera masing2)
Bawang besar & bawang putih - chopped
Kicap pekat 
Kicap manis
Lada hitam yang ditumbuk/beli siap2 crushed black pepper lagi sonang
Sedikit gula
Garam to taste

berapa sudu kicap tu agak2 jela yer sebab aku pon main bubuh jer. no sukat2. hiks!

Cara2:


  1. tumis bawang dengan sedikit minyak sehingga naik bau. 
  2. masukkan ayam/daging/seafood sehingga masak.
  3. masukkan kicap2 dan bahan2 perasa (kalau masuk kemudian nanti ayam/daging/seafood jadi tawar lak).
  4. bila kicap dah mendidih masukkan spageti dan gaul rata.
  5. finally masukkan sayur2an yang telah diblanched dan tabur lada hitam. kalau suka pedas tabur lebih sket ;p
  6. gaul sebati & siap untuk dimakan ;D
kalau nak improvise boleh masuk hirisan tomato & shitake mushroom. sure lagi mabeles!



p/s: bobo puji sedap spageti ni :D tapi apa pon aku masak semua dia puji kot. hahahaha...


ok, selamat mencuba yer!

till then.

toodles!


No comments: