Thursday, April 25, 2013

Lemon Infused Panfried Dory

amboi nama resipi gah sangat. kih3...
sebenarnya panfried dory ajala tapi olive oil di'infuse'kan sikit dengan jus lemon hence the name ;D

dah 2 kali aku masak dory ni. jadi fav dinner lak untuk kami 3 branak. not a healthy dinner tho sebab mashed potato tu very the creamy. hehe...

walaupun aku tak terer masak, saja la nak share resipi ni sebab senang banget. so this recipe is strictly for 'kitchen virgin' jer okes? ;p


Bahan2 (untuk 2 1/2 orang makan. 1/2 tu portion adam. hahaha...)

2 dory fillets (aku beli kat tesco saja) - aku share jer 1 fillet dengan adam
1/2 biji lemon
Tepung gandum
Butter
4 biji kentang saiz sederhana
1 ulas bawang besar/bawang bombay (yang tak tengik)
100ml susu (i used low fat) - ni aku agak2 jer bp ml. asalkan dapat tenggelamkan bawang2 nanti..
1 sudu besar (heaps) Parmesan cheese
Oregano
Baby carrots & broccoli
Cherry tomatoes
Salt & coarse black pepper

Cara2:

1. Dab ikan untuk keringkan air dia dengan kitchen roll.
2. Marinate/season ikan dengan salt & coarse black pepper.
3. Biarkan sebentar.

sambung buat mashed potato plak. heee...




Cara2:



1. Rebus kentang dalam air bergaram sampai empuk dan lenyekkan.
2. Hiris bawang dan tumis bersama sedikit butter.
3. Bila bawang dah lembut, masukkan susu.
4. Tutup api bila susu dah mendidih.
5. Masukkan susu berbawang (lawak plak term ni ;p) dalam kentang tadi dan lenyekkan semula hingga sebati.
6. Masukkan sedikit butter, parmesan cheese dan dash oregano & lenyek lagi sampai tangan lenguh ;p. 
7. Salt & pepper to taste. tadaa...mashed potato dah siap! ;D


prepare veges:

1. Potong broccoli kecik2
2. Blanch dalam air bergaram bersama baby carrots.
3. Tos veges dan masukkan dalam air berais untuk hentikan proses masak. vege akan tetap crunchy kalau buat macam ni. 
4. Sebelum hidang, tos semula dan perasakan dengan salt & pepper with a dash of oregano.

ok, time to cook the fish!



Cara2:

1. Coat ikan rata2 dengan tepung gandum. 
2. Panaskan grill pan (api sederhana panas) dan masukkan sedikit olive oil.
3. Perah lemon ke dalam pan tapi jangan sampai habis. Make sure biji dah diasingkan.
4. Bila minyak dah panas goreng ikan hingga masak (dalam 8-10 minit sebelah ikan).
5. Bila alih ikan perah baki lemon tadi.
6. Masukkan cherry tomatoes (2 in 1. eheee...) - ni optional. tapi bobo suka yang digrill sikit.

ok, dah siap! ;D


nilah ghoper ikan dory nyer bila dah siap.
letak a dollop of tartar sauce (beli readymate sudah!) atas ikan & dah boleh makan ;D



kalau suka pedas tabur sket cayenne atau chilli powder atas ikan dan mashed potato tu. 

selamat mencuba!

No comments: