Thursday, October 13, 2011

Why Does My Eye Twitch?


rimas betul bila mata gerak2 a.k.a mata gedik2 ni...atau dalam bahasa omputihnyer - twitching eye. minggu lepas kelopak mata kiri gerak2. minggu ni bawah mata kanan lak gerak2. really annoying!

orang tua2 cakap ada makna kan kalau mata gerak2 ni? kalau mata kiri, ada bad news, mata kanan ada good news. superstitious tapi kadang2 betul gak. atau mungkin kebetulan? wallahualam....


terjumpa info dalam website pasal twitching eyes ni. puncanya leh jadi macam2 tapi takder specific ubat untuk treat the condition. kalau ada pon doc suggest injek botox. huhuhu....


these are the causes:

  • Stress - kena check stress level dulu nih. kerja aku kadang2 boleh jadi stressful jugak. biasalah kan bila kerja dengan manusia ni....macam2 peel dok ada. huhuh....
  • Tiredness - lack of sleep. kalau ikutkan biasanya tiap2 hari aku tido dalam 6 jam setengah. tak cukup lagi ker tu? this could not be the cause.
  • Eye strain - ouh, memang kerja hari2 kena mengadap pc. balik rumah kadang mengadap lappy. could this be the reason? hmmm...
  • Caffeine - i love coffee and tea. need i say more? ;p
  • Alcohol - yang ni tak relevan.
  • Dry eyes - camno nak cek aa? tapi punca dry eyes ni adalah stress, tiredness and aging! alamaks! awal 30 dah dikira aging tak? huhuhu....
  • Nutritional imbalances - kurang bitamin kah aku ni?
  • Allergies - yang ni takder kot....

sampai sekarang aku tak dapat detect lagi apa puncanya. kena kaji lagi nih. huhu....

p/s: dear eyes, please stop twitching! aku taknak pegi cucuk botox please.... ;p

3 comments:

mrs plain-june said...

sudah terang lg bersuluh.. its the caffeine lar... koman2 pun stress..

kalau sayang itu kopi & teh, p cucuk botoq satu muka terus :p

~aSFaLiZa~ said...

tu la yg malas nya kalau mata kedip2 ni dok teringat org tua kata mcm2. huhuhu. kadang2 tu mula berfikir mcm2. takut pun ada jugak

una said...

kekta: seblom ni hari2 minum kopi/tea at lis one intake ja sehari. tak jd lak cmni...

as: btol3...buat saspen jer!