Monday, August 9, 2010

En. Abam @ 20 months old

iskk..skang ni nak buat entry seminggu sekali pon payah. bz bebenor! random things about me since errrr....3 weeks ago?:
  • outstation ke Melaka & KL. saya yang menurut perintah gitu ;p seperti biasa, adam tinggal dengan cikgu. sobsss...
  • sedang mengalami selsema & batuk2
  • dah buat puding 'rimau' untuk kali ke 2 & hasilnya, corak lebih lawa dari 1st time buat. keh3....(tapi malas nak amek pic lak)
  • playpen adam dah bagi pinjam kat dell
  • bought a new wedges at The Curve & a cardigan at Padang Besaq ;p
  • last but not least, August 3rd was our 3rd anniversary. tapi masing2 celebrate kat opis jer. sedihhhh....

oklah, back to the topic.

well3...my notty boy is 20 months old now. lagi 3 bulan jer nak masuk 2 tahun! here are his milestones for this month:


1. vocab dah makin bertambah & senang ikut apa orang sebut. orang tua2 cakap ringan mulut gitu. jangan ringan tangan udahler ;p paling lawak sekali bila dia suka sebut 'eeee...shemutla' bila nampak semut atau apa2 jenis insect yang ada kat umah. tapi kalau cicak dia kenal lak. bila nak sebut mesti ada 'eeee' dulu kat depan. kih3...kecik2 dah tau geli (sebab ummi dia pon penggeli ;p)

2. ouh, aku dah dapat idea macamana nak tackle problem adam yang selalu merengek kat depan pintu bilik air time aku mandi. heheh...caranya: bagi dia semangkuk cereal/snack atau Vitagen sambil tunggu depan pintu bilik air. bila dia dah leka makan/minum, takla dia merengek. heheh...kekadang aku lak yang saspen, dia ada ker tak kat depan pintu sebab senyap jer ;p bila dia menyahut time aku panggil nama dia, baru rasa lega. kih3...mungkin dia rasa secure kot kalau aku ada depan mata. sebab tu time dia tak nampak aku, dia mesti pegi cari...

3. kartun fav adam skang ni Dibo The Gift Dragon & Animal Mechanical. siap tau nyanyi sikit lagu Dibo tu part 'dibodibodi'. hehehe...Animal Mechanical lak dia sebut 'apeka apekah'. hahahhaa!! kalau dia taknak tengok kartun lain, mesti dia bagi remote tv kat aku suruh tukar channel sambil sebut Dibo!! erkk...hari2 nak tengok dinosaur pepel tuh

4. kitorg dah cabut carseat & simpan dalam umah jer. budak kici tu bukan main lagi nak duduk kat seat depan jer skang ni. bila letak kat seat belakang, eventually dia akan datang ke depan gak. tsk!

5. adam suka minum guna gelas/cawan & dah taknak guna sippy cup. kalau nak minum, dia suruh aku letak dulu gelas/cawan tu kat atas meja/lantai then baru dia amek. kalau aku suapkan pon dia taknak. cett...

6. he loves to count his fingers. bobo la yang selalu ajar dia mengira sebelum nak tido. skang ni adam dah boleh count nombor 1-5 in BM and English. takder lompat2 dah! hehehe...nombor 6-10 still menggagau lagi. chaiyok!! ouh, sebut ABC pon dah pandai. sebelum ni dia sebut A C trus, B nyer hilang. tapi sekarang tidak lagi (macam iklan lak ;p)


that's about it!

3 comments:

ana said...

hehehehe...anak ana pun mcm tu, fav katun diaorg dibo n animal mechanical. smpi kdg2 terasa nak cut jer channel disney tu...tapi kesian la plak!

una said...

hehe..sama plak yer. btw ana, jgn lupa amek award & jwb tag tau! ;p

mrs plain-june said...

wah! adam makin maju!! chaiyok! chaiyok!! nuha dok cakap jarman lagi. makcik kata bahasa banjar tu.. hahaha..