Thursday, April 16, 2009

Baby oh baby...

walaupun dah 4 bulan lebih aku bersalinkan adam, aku nak jugak share experience saat2 sebelum, semasa dan selepas bersalin aku dalam blog ni so that aku sendiri pon tak lupa..1st time mom la katakan...ok, here goes..(mind u it's a longggg story yer)

23 November 2008 (Ahad)
masa tu aku tumpang dok umah mak abah. tengahari tu aku lunch dgn mak abah, raja (bro in law) dan bobo kat Restoran Nasik Beriani JM kat Tesco Shah Alam. mak yg tingin makan situ sbb sedap. mmg sedap gakla walaupun aku tak minat sgt nasik yg heavy2 ni. tp licin gak..sedap nyer pasal. euhueheuhe...lepas lunch aku ngan bobo balik umah sewa kitorg kat puchong sbb nak kemas2 sket. dekat 2 minggu gakla tak blk umah tu sejak tumpang umah mak abah. betul la dulu aku penah baca dalam babycenter, orang yg dekat2 nak bersalin ni mesti ada nesting instinct. nesting instinct ni mcm kita rasa nak dok umah jer, kemas2 umah camtu la..so, siap2 kemas semua dah pon malam..kitorg balik la semula ke umah mak abah dan tido..sok pagi nak keje plak..

24 November 2008 (Isnin)
aku bangun kul 6 pagi seperti biasa, dengan harapan nak mandi & pegi keje. . fyi, due date aku sepatutnya 3 Disember 2008 kalau ikut kiraan 40 weeks. tapi kalau tgk scan mmg due jadi awal. ok, sambung citer. dah masuk bilik air tu aku pon get ready lah nak mandi. tup2 aku tgk ada stain kaler pinkish/reddish brown camtu..trus aku bagitau kat mak. mak ckp tu tanda2 awal nak bersalin la tu. so kitorg tak jadi la pi opis. masa tu aku tak cuak pon lagi. ala2 rilek la kunun..dlm kul 8 pagi aku & bobo trus shoot pegi annur bangi untuk check up dgn dr. fatimah (really nice doc). sibaik dah siap hospital bag seminggu yg lepas..fuhhh..masa dalam kete masing2 mcm diam jer..we didn't expect it to be this early. bila dah on the way about setengah jalan kot baru bobo cakap dgn aku 'this is it..we are going to be daddy and ummi soon!' (dgn nada excited abih pokcik nih) iskkk...aku mcm tak pecaye jer tau..btoi kah ni akan berlaku? tapi aku still remain my coolness (sedangkan seblom sampai spital aku rasa neves gak)..sebenarnya masa tu aku rasa mental tak ready pon lagi tau..i dunno why..maybe sbb aku asik dok pikir baby ni akan kuar ikut due date dia..tup2 amek ko..dia dah tak sabar nak tgk dunia! takpelah baby..ummi ikutkan aje..lagipon ummi dah tak larat nak berjalan dgn kaki yg bengkak ala2 org untut (btoi tau tak tipu..gemok gile kaki aku!) nih ;p

kul 10 lebih camtu baru dapat masuk jumpa doc. dia cek rupa2nya cervix aku dah dilated dalam 3-4cm. btw aku tak suka btol cek2 bawah ni. sakit tau! dahla dr. fatimah purposely godek2 & cucuk2 cervix aku utk bagi cepat dilate lagi. aduiiii...sampai keluar gakla darah sket...eiii..tak suka!! lepas kena godek2 tu aku nak bangun dari katil pon susah. slow motion jer...doc ckp aku dah kena warded ni. it could be anytime from now. maybe arini gak atau esok. so takpelah, just go with the flow...cut the story short, aku pon admitted la dalam bilik wad dalam kul 11 lebih. lupa lak nama wad nyer tapi aku amek bilik duk sorang. senang family nak datang lepaks nanti. lps masuk tu aku n bobo rilek2, mkn lunch dan aku dipakaikan iv drip. around 2pm, bidan yg aku tak ingat nama dia datang utk cek dilation aku lagi. dah jd 5cm! tp aku tak rasa contraction langsung even a mild one. maybe sbb aku dok minum air akar fatimah sepanjang perjalanan aku dari umah tadi kot..pastu dr fatimah lak datang, dia ckp dia nak pecahkan ketuban aku to expedite the dilation process. i was like, ouhhh..ok..as i was getting more nerveous! kemdian sorg nurse comel (nurse annur semua cute2 la, muda belia gitu) datang cocok ubat bagi buang air. takdan 2 minit laju jer aku rushed ke bilik air. sibaik kat belakang kepala katil jer jauhnyer..fuuhhh..pastu adala dlm 3 kali kot aku berulang ke toilet.

labour room dah vacant around 3pm so aku pon kena transfer ke sana. nurse tolak aku dgn wheelchair. bobo ikut sekali. ni yg aku suka private hospital sbb hasben leh jaga kita 24/7 di saat2 genting mcm ni ;p lepas masuk labour room baring2 kejap. dalam kul 4 lebih kot doc datang cek untuk pecahkan ketuban. nehiiiiii...sakit gila! menci jer..tp apakan daya..kena la tahankan..bobo menyaksikan kejadian tersebut (ayat skema sket). dia ckp air ketuban keluar laju gilos! aku mcm tak rasa apa2 jer kecuali sakit. yelah, benda kena paksa, kan? dalam sejam ker setgh jam camtu barulah aku rasa contraction sebenar...aku kena pakai alat ctg utk monitor baby's heartbeat dan disuruh mengiring utk cepatkan dilation dan reduce the pain..

contraction is getting worse!! aku mcm dah tak dapat tahan. dr fatimah dtg lagi utk cek condition aku dalam kul 5 lebih. dia ckp kalau tak tahan sgt contraction tu dia suggest aku pakai epidural. aku trus setuju jer sbb the pain is getting worse and frequent dlm 3 minit skali. aku punyalah tak tahan sampai tanya kat dia 'doc, takleh buat sekarang ker'? pastu nak dijadikan citer, doc pakar bius tak available lak masa tu. so terpaksalah aku tunggu lagi sampai kul 6ptg. leganya aku bila doc dah sampai. aku disuruh duduk dan peluk bantal sambil doc tu masukkan tiub kat belakang aku..sekejapan jer dah siap. aku dipasangkan cathether lak. tak lama lepas tu barulah aku boleh rest sket..aahhhh..leganyaaa...kaki pon kebas2 jer..tp aku tak tido pon..

tetiba aku rasa badan menggigil2 mcm org demam kura tau..eh, demam ker aku ni? nurse datang amek temperature aku, mmg demam..dlm 38.5c camtu..iskk..body aku tak tahan dgn epidural tu rupanya sbb kuat sgt. lepas mkn panadol condition aku tak berubah sgt pon. still menggigil2 satu badan. pastu aku rehat jer..sampailah dalam kul 11mlm. ouh, sepanjang masa ni aku tak boleh mkn langsung tau..kena la minum air akar tu jer..pastu asik kucil jerla jawabnya..tp kucil in tube la yer..sbb dah takleh bangun. ok, sambung citer. kul 11mlm bidan datang cek. aku dah dilate 9cm! wow! tak rasa aper pon..siok2..pastu kul 11.15 dr fatimah pulak cek balik. aku tgk dia ckp2 sumting kat bidan tu. then dia ckp kat aku..baby u dah berak ni sbb dia dah matured. kita dah takleh tunggu lagi, u kena masuk o.t. sekarang jugak utk emergency operation! my oh my...in disbelieve i just say to her..ok doc, just do whatever is best for the baby...actually dlm hati aku rasa a bit relieved sbb aku mcm dah takder daya/tenaga/kekuatan untuk meneran sbb tak makan dan kena pulak demam mengejut. lemah giler! then dengan tangan menggeletar aku pon sign la surat izin utk dioperate..

25 November 2008 (Selasa)
in a jiffy i was prepared to be rushed into the o.t. by the nurses. sepanjang perjalanan ke o.t. mulut aku terkumat kamit dok baca selawat. i even think what will happen to me if something goes wrong? iskk..setan dok cucuk la nih. kul 12am lebih, aku masuk dalam bilik yg scary tu..tp bobo takleh ikut masuk sbb ni kes emergency. rasa ralat la sket..tp takpolah..bilik tu ada la sket2 rupa mcm o.t. dalam grey's anatomy tu but a bit smaller..pas doc cucuk2 perut aku, aku mcm bleh rasa sakit lagi. psl aku demam kot, epidural tu mcm takder efek sgt dah walaupun doc dah 2 kali tambah dos. last2 doc pakar bius (kali ni doc laki lak sbb yg pompuan tu dah balik kot) tu ckp aku kena bagi tidur trus a.k.a. general anaesthetic (btoi ka spelling nih?). sedut2 gas dlm kiraan 3 trus aku zzzzz....masuk alam lain dah..then aku sedar balik dlm kul 1am. diorg tgh siapkan aku dah untuk balik ke wad semula. 'where's my baby?? dia ok ker?' aku tanya doc pakar bius tu..dia bgtau baby selamat dan dah dibawak ke nicu. alhamdulillah..i'm a mommy now...

baby details:
d.o.b: 25 November 2008
p.o.b: hospital pakar annur
weight: 3.4kg
length: 54cm
name: wan adam rayyan

keluar o.t. aku nampak bobo dok tunggu depan pintu..leganya dapat jumpa dia semula...sbb aku dok pikir yang bukan2 ;p dia bagitau td dia azankan baby dan he's looking fine. and cute too ;D so kami pon balik la ke wad..lega dan syukur semua dah selesai..dalam wad bobo suh aku citer experience aku dalam o.t. aku dengan excitednyer citerla kat dia..masa tu dah kul bp pagi tahla..kami mcm tak ngantuk lak. teruja sgt kot! heheh..lama2 tu kami tido gakla..cut the story short, 1st day aku tak dapat jumpa baby pon. rupanya dia kena duk dalam 'kebuk' oksigen dan kena pakai iv..2nd day baru dapat jumpa dia..eh letihla typing. nak stop jap yer..ehehhe...






4 comments:

Tulip said...

KAK HUSNA KAN? LAMA TAK JUMPA K.HUSNA....TAHNIAH DAH DPT BABY YG COMEL SGTTT..

THANKS FOR SHARING UR LABOUR EXPERIENCE ;)

TAKUT JUGAK YERR...:D

nieta said...

hang operate ke normal sebenaqnyer? bestnyer dpt bb kn?

una said...

bibi, long time no see..hehe..jgn takut2 tau. insya Allah semuanya akan selamat..doa byk2 yer

yuih, aku kena operate la

The Mrs-Bride said...

hi.. nervous nye baca entry org bersalin nih! hehehe.. btw, u ngan dr.fatimah ek? i'm with dr.khamsiah.. :) tp blom ada experience labor lagi lah ngan dia.. hohhoho! ehh.. saje nak tau! u x tny dr.fatimah ke nape kene emergency c-sec? sbb u dah 9cm time tu.. sketttt jer lagi dah leh 10cm n leh teran.. nape kene c-sec? hish.. nih yg risau nih nak gi private! ahh.. nervous2.. kene wat decision btol2.. hihhii.. apa2 pun, glad that everything pun dah selamat.. ur baby pun dah besar.. syoknyaa dah jadik mummy!!! can't wait for my turn soon.. :) u take care!