Wednesday, June 16, 2010

Tak Matching Kah?







see the ugly pic above? please don't laugh, okes? tulah hasil 'keras'tangan saya dengan menggunakan paint. like totally ugly, hideous, tak semenggah & yang sewaktu dengannya. kih3...gigih sungguh lukis sebab takder the real outfit pic. sorry sebab blur sikit. nak zoom la kununnya ;p

niway, last week i attended a course on 'Perkhidmatan Kaunter Cemerlang'. dalam course tu kitorg diajar cara2 grooming jugak. baju yang aku pakai on the 2nd course day lebih kurang macam pic yang aku lukis tula. blue color with some taupe/brown stripes. tudung kaler brownish gold. kasut lak aku pakai peep toe heels kaler brownish orange macam pic kat bawah ni. huhu...



pic googled (lawo pulak wedges nih ;p)



tujuan asal entry ni sebab nak cerita pasal ketidakpuasan hatiku terhadap penceramah course tu. her name is 'Ms I' (bukan nama sebenar). hihih...bukan tak puas hati sebab apa, sebabnya dia suka bagi komen & pendapat ikut suka dia jer. bukan aku sorang yang tak puas hati, kawan2 lain pon sama gak. contoh komen & pendapat yang dia bagi pada kami:

1. kena pakai mekap. kalau pakai lipstick jer, kena pakai yang kaler terang (eleh, dia pon tak pakai lipstick). macam aku, memang tak suka kaler terang2. semua lipstick aku kaler neutral. tu pon dia nak komen 'kena bagi terang sikit kaler lipstick you'. pastu dia siap nak tengok lagi aku pakai lipstick brand apa. apa kaitan tah la... aku pon tunjuk jela. malas nak cakap banyak. bila aku tunjuk lipstick MAC aku, dia tanya 'ni yang ori punya ker?' eskusmi...ko ingat aku beli kat gerai Jln. Masjid India tu ker? aku bagitau la beli kat Sogo. then dia kata 'ouh, memang ori lah.' hoh? apa tujuan dia sebenarnya?

2. kena pakai perfume. dia suggest kitorg pakai perfume yang murah2 jer untuk ke opis. yang mahal2 simpan untuk function2 and evening event. i think mahal atau murah it's up to individual affordance la kan. ikut kemampuan gitu. then dia cakap dia suka perfume 'Samsara' (by Guerlain if i'm not mistaken) and Max Factor (brand yang tak wujud lagi kat Mesia). aku rasa Samsara tu macam busuk jer bau dia ;p but for me, pakai deodorant lagi penting dari pakai perfume. kalau ketiak tu bau asyem, tak guna gak pakai perfume, kan? menambahkan bau rancidity lagi ader la. btw Ms I, you should use some deodorant too. nampak tiak basah tuhhh...yuckksss!

3. then her comments on our outfit. semua participants hari tu pakai baju kurung. tak kiralah kurung pesak, moden, kampung and whatnot. tudung pon macam2 pesen. ada yang pakai bawal, ekin etc. tiap2 sorang dia komen ok atau tak ok. kat aku dia komen 'nampak kepala saja, baju tak nampak'. sebabnya, kaler tudung aku lain dengan kaler baju. hmm...yang aku belajar dulu kita kena matchingkan kaler tudung ikut kaler yang paling sikit kat baju kita. tapi pendapat dia lak kena pilih kaler yang paling banyak but lighter. well, i think my outfit color match was not weird. i had worn the same baju & tudung since last 2 years kot. speaking of tudung, dia kata tudung bawal nampak lebih cantik compared to tudung ekin. tak kisahlah, yang penting pagi2 aku boleh bersiap dalam masa tak sampai 10 minit. time is gold! ;p

kaler kasut aku pon dia komen 'aiyooo...why la this color?' fyi, it's from my money and it's my right to choose what shoes color should i wear. it's Clarks anyway (haha! vain sungguh!). hampir semua orang la dia komen -ve. ada yang kena komen pakai sandal macam nenek2 & don't wear white colored shoes, etc2. padahal dia pon pakai baju bukan saiz dia. huhu....ketat woo...kasut pon pump shoes kaler itam jer. boringggg....

pasal handbags lak, dia cakap kena pilih saiz yang sesuai dengan badan. kalau badan kecik, tak sesuai pakai beg besar. eh, trend aper skang ni. artis holiwud pon pakai beg besar2 tau. kalau dia tengok handbag aku, sure kena condemn gak. ngeee....long live beg doraemon!! (i call it beg doraemon sebab ada segala mak nenek dalam tu. nak apa? you just named it. hehe..)

pic googled


takpelah, disebabkan dia penceramah, aku mengaku jelah semua opinion dia ok. tapi realitinya sampai sekarang aku masih tak pakai lipstick kaler terang & baju+tudung masih sama macam dulu. tudungku masih ber'awning' keras & the most important thing, they match with my baju! muahahhaa....

3 comments:

aNnAsUe'G said...

letak sket gambor die tu, nak la tgk perfect sgt ke. annoying gile la. hahah!

una said...

ala jie, lupa lak nak snap pic dia hari tu. mmg sgt annoying! tu blom citer lg psl suara dia. keh3...

mrs plain-june said...

aiyo.. kalu akak sure kena tiaw lagi teruk! hahaha.. x penah nk match2 nih.. kasut is always the old flat red pump & handbag the old dark brown old-pesyen! lipstik lgsg x pakai! bak kata ore kelate.. mapuh kerah! hehe.. nway, kalu dia p opis hampa lagi.. bawak dia p kat cermin.. pastu tanya kat dia.. hang tu perfect sangat ka macik oiii?? kihkihkih.. x sampai hati la plak noo.. sbb kita orang beik2 :p truly annoying tp kalu dia tak buat camtu xdak la plak cerita dlm blog ni kan? hehehe..