Friday, June 11, 2010

Letihnya Nak Beli Rumah!


bakal rumah kami (berangan!)


ada tak orang yang tak rasa STRESS time nak beli rumah? kalau ada, i'm amazed! memang tahap kesabaran anda mengisi berpoloh2 borang (okay, i'm exaggerating here ;p) sangat tinggi! patut dapat standing ovation. kih3...bukannya apa, coz today, it's my turn to fill up those forms. phewwwwwwww...(sila kira berapa hurup w yang ada ;p)

yes, finally, we are in the final stage of buying our new house. blom setel2 lagi rupanya eh? sebabnya, kami tak tahu dan tak diberitahu kalau ada satu jer nama dalam S&P, sorang lagi yang namanya takder dalam S&P tu tak boleh keluarkan duit dari Akaun 2 KWSP. dang! yang si amoi kat developer company tu plak dah tau tapi tak inform kami awal2. bila sangkut kat KWSP, baru la dia bagitau 'memang tak boleh lorrr'. whaddaaaaa....tut!!! really make my blood goes upstairs la ini amoi. grrr...pastu kerek lak cakap 'kalau you pi bank lain pon tak boleh lulus woo'. then she said 'kalau you nak letak 2 nama, both husband and wife must apply for joint loan. i tau la i dah keja sini 7 taun'. wahhh...kerek gilos amoi nih! intention kitorg untuk letak 2 nama tu only for the sake of to use the money from Akaun 2 KWSP to pay for the deposit balance. watper sampai nak buat joint loan? i really don't geddit.

ntah camner one day kitorg dapat nur cahaya (ewah!) untuk try tanya bank lain about this matter. officer in the 'other' bank tu cakap boleh jer kalau S&P letak 2 nama walaupun sorang jer yang buat loan. tak perlu pon buat joint loan. see? memandai2 jer amoi-i-dah-keja-sini-7 taun tu. cheh! so, tanpa melengahkan masa, trus kitorg opted for the 2nd bank. so, bye-bye 1st bank. habis cita. end of story. aku rasa macam nak tanya jer balik kat amoi kerek tu 'you cakap bank lain tak boleh lulus, then how come this bank boleh?' tapi fikir2 balik buang karan jer tanya. biarlah dia dengan kekerekan dia, tul tak?
jadinya hari ni selamatlah aku isi borang2 bank tu. siap kena isi borang Wasiat Terakhir dari Amanahraya. cam scary lak bila baca :-s ingat lagi ayat terakhir dalam wasiat tu...'semoga Allah ampunkan saya' something like that. tsk! seram tak seram tu? rasa macam ada di 'alam' lain dah. ouh, akaun untuk anak pon kena bukak jugak as part of the loan package. wah..ni macam kes paksa rela jer. heheh...takpelah, untuk en. abam cuks jugak...lagipon tak susah, cuma bawak MyKid (and of course the money ;p), tak perlu birth cert pon.
so skang ni kitorg kena setelkan hal KWSP dan tunggu legal company contact untuk setelkan legal fees lak. maybe within 2-3 months time, dah start kena bayar instalment. pastu, no more shoppings for me. huwaaaaa.....;p (drama lebih)
moral of the story, sila letak 2 nama dalam S&P untuk keluarkan duit dari Akaun 2 walaupun salah sorg jer yang buat loan. hehehe....in my case, from bobo's KWSP sebab aku pilih skim pencen. KWSP dah yilek ;p hopefully everything will run smoothly after this. lotih dah den!

2 comments:

speedlite said...

best nya.. aku punya dok sangkut lagi nih... berbolan2 dh nunggu nk sain snp.
nt kena update makeover umah hg nih.. nk tiru boleh???:-D

una said...

uik, awat lama sgt tggu nak sign tu? makeover nti gitu2 jer kot sbb saving pon gitu2 jer. kih3...