Monday, May 3, 2010

En. Abam @ 17 months old

ok, let's see en. abam's milestone at 17 months @ 1.5 year old. some of the milestones have already 'emerged' or developed earlier. tapi biasalah, ummi dia kan ada simptom2 amnesia ;p


1. gigi geraham dah tumbuh. but i lost count how many of them. sebatang gigi kapak kat depan lak serpih. tak sedar pon bila yang jadi camtu. ni mesti masa dia main2 pastu jatuh. tapi tak nampak lak ada kesan darah baru2 ni. musykil lak aku. hmmm...


2. mulut makin suka mengomel tapi dalam bahasa 'jerman' dia la. some face parts macam 'ate' (mata), 'no' (nose - yang ni tetiba spiking omputis lak. hehe) & pipi pon dah pandai sebut & tunjuk. mulut tak pandai sebut lagi tapi kalau tanya 'mana mulut?' terus dia jelir lidah. tanya 'mana gigi?' nanti dia terus sengih tayang gigi. aritu bobo tanya dia 'mana ketiak?' tup2 terus angkat tangan tinggi2 nak tayang ketiak masyam dia tu. hahahaaa! memang unsangkarable sebab taktau lak dia faham word ketiak. keh3....word tangan dia tau dah tapi lom pandai sebut. skang ni kalau nak bukak baju dia senang la sikit sebab suruh 'up' tangan jer zuppp...terus terangkat. nak londeh seluar pon senang dah. hehehe...logo den!


3. sangat suka main remote control. tau pulak tu kalau tekan remote mesti nak menghala ke tv. bila tv dah ter'off' cepat2 dia pas balik kat aku siap dengan mulut bulat & muka konon2 surprised. eeeiii...cheeky btol!


4. kalau sebelum ni dia suka sebut 'takuuu' (thank you), skang ni dah bertukar jadi 'tacihh' (terima kasih) lak. apa2 jelah anakku, asalkan berbudi bahasa. cewahhh!


5. ada kawan baik nama dani kat taska. aku pon tak sure dani tu boy ker girl. lupa lak nak tanya. hehehe...cikgu dia la bagitau takleh berenggang diorg berdua kat taska tu. hehehe...comelness! tapi cikgunya suka 'gu' kan dia dengan sorg baby girl ni nama husna. konon2 awek dia la. cett...cari marka pon sama nama ummi ka? ;p


6. en. abam sangat suka memanjat! skang ni tiap2 hari mesti dia nak panjat kerusi meja makan, kerusi rotan & armrest sofa kat living hall. pantang lepa sikit, sebelah kaki dah ada kat atas meja makan. ha, lagi satu, akal pon dah banyak. kalau dia nak capai fridge magnets, dia akan tolak dulu kerusi meja makan bagi dekat dengan fridge, pastu dia panjat. iskkk...boys will be boys...

7. skang ni iklan fav en. abam adalah Coca Cola "Brrrrrr". yang kelakarnya dia pon siap imitate nak buat 'brrr' tu tapi menyembur jer lebih. pastu mesti hentak2 kaki skali bila teruja sangat tengok iklan tu. hehehe...

8. time nak minum susu dah pandai ambik sendiri bantal kusyen kat sofa, pastu dia campak kusyen tu atas carpet buat lapik kepala. mula2 dulu asyik 'missed target' jer. kusyen ke mana, kepala ke mana. tapi skang ni dah terel sket. hehe...

9. dah pandai imitate bunyi2. contoh: macam bunyi ayam 'kokokook', cat 'miauu' & car 'bruumm' ;D

10. last but not least, dia dah pandai show tantrums bila tak dapat benda yang dia nak. contoh macam pagi tadi masa nak keluar pegi keje. aku pegang kunci kete, dia nak kunci tu. bila aku tak bagi, terus ngamuk nangis2 sampai keluaq ayaq mata. adui la...aku bagi buku 123 pon dia bo layan. cikgu dia pon cakap kat taska pon dia camtu. kalau tak dapat sumthing yang dia nak, dia akan nangis guling2 atas lantai. (erkk...anak den bakal jadi pelakon hindustan kah?! suka guling2 atas bukit :-s) turun perangai sapa la nih. mesti en. bobo ;p (cek tak ngaku :">)


oklah, nak get ready & balik amek my little hero hindustan. ngeh3...

toodles!

3 comments:

~aSFaLiZa~ said...

dah bijak dah dia...

warhans said...

bespren nama dani? oh no.. sama la plak nama.. hihi..

una said...

as: makin besar makin byk akal! ;p

war: aa la, lupa nama sama anak u. hehe..