Friday, October 8, 2010

Jalan-jalan di Bandoeng

WARNING! THIS ENTRY WILL BE LONG & FULL OF PICCAS. hehehe...

setelah berbulan2 planning dengan kekta trip ke Bandung, finally the time has come! dulu rasa macam lambat jer lagi nak masuk bulan 9. bila dah dekat nak pegi macam tak percaya pulak. hihih...saja taknak canangkan awal takut tak menjadi ;p


yang join trip ni kekta 1 family, mak & abah & kawan mak aku 1 family. aku = lone ranger. tak bawak my 2 heroes. hero besaq kena keje, so takleh ikut. hero kecik lak aku pos ke umah opah dia. ngeeee.... ;D


our trip should be Jakarta-Bandung 4 hari 3 malam tapi nak dijadikan cerita, trip aku telah di'cut short' to 3 hari 2 malam jer. sebabnya, DUE DATE PASPORT AKU TAK CUKUP 6 BULAN UNTUK MASUK INDON!! nak taknak, aku kena renew pasport dulu pastu beli tiket lain kalau nak pegi jugak. haihhh....cobaan..cobaann....


1ST DAY


hari kejadian, aku orang yang bangun paling awal untuk mandi & bersiap. heheh...pastu dell & his hub tolong hantar kitorg ke LCCT. time nak check in tu staff AirAsia (i think she's my junior during UiTM Dungun years kot. dia pon cakap kenal aku. hehh..) bagitau aku sorang takleh fly. macam tak percaya jer. isk, memain ker nih?? rupanya sebab due date pasport kurang 13 hari jer dari tempoh yang dibenarkan untuk masuk Indon. huwaaaaaa... :'( 13 HARI SAHAJA! that's not even 2 weeks! d*mnnnnnnn (oops!)


so what to do, ayam tak patuk, itik tak sudu...aku dengan kekta pon pegi la check kat sales counter tiket ke Bandung untuk keesokkan hari. Alhamdulillah, mujur la ada tiket murah. kalau berhatus2 aku rasa goodbye dah Bandung. sob...sob......


lepas breakfast & say bye2 kat diorg, aku pon ikutla dell & raja balik rumah semula. sedeyyy....lepas raja siap2 pakai attire opis, aku ikut dia keluar sekali. sibaik la dia leh tolong hantarkan aku pegi Jabatan Imigresen Wangsa Maju untuk renew pasport. long story cut short, i got my new pasport within 4 hours of dreadful waiting. kelaparan punya pasal. but it's all worthwhile. keh3....as long as i get to go to Bandung! btw, thanks to my adik ipau for accompanying me. hehehe...tak pasal2 jer kena drag skali dalam masalah aku.


2nd DAY


hari yang ditunggu2. tido pon tak lena sebelah malam tu. huhuhu....kronik sungguh! pagi tu, bobo lak tolong hantarkan aku ke LCCT. kebetulan dia kena attend meeting di KL hari tu. so dia drive terus la dari opis ke KL petang kemarinnya. takyahla nyusahkan raja lagi ;p


*tengah siok2 menaip entry ni network pulak down, please excuse the different font size ya ;p*

alhamdulillah everything run smoothly as planned after the topsy-turvy incident. flight ke Bandung pon ok. cuak la jugak sebab sorg2 jer naik flight pegi negara orang. tapi ni ok lagi kot coz dekat jer. sebab taun 2006 dulu aku pegi Tokyo pon naik flight sorg2 gak. lagi lah dengan tak faham sebutir apa bahasa depa. kih3....tawakkaltu a'lallah....

so i have to skip Puncak & Safari Park trip. takpelah, belum ada rezeki ke sana. ada rezeki lagi pasni mungkin bawak my 2 heroes sekali kot? aminnnn....lepas2 jer touchdown, aku terus sms abah bagitau dah sampai. sibaik abah pon dah siap tunggu aku dengan travel agent kami, Pak Reza.

diorg terus bawak aku pegi shopping di Pasar Baru sebab diorg yang lain semua ada kat situ. dalam dok penin2 lagi aku pon rembat la 4 pasang telekung (hak persendirian & pesanan penaja ;p) & 1 maxi dress (pesanan penaja jugak). tu jer yang aku sempat beli kat situ sebab kesuntukan masa. sekeping pic pon tak amek. penin! hehehe....

pastu kitorg pegi lunch di Karamba Sundanese Bistro. the food was awesome! semua sedap2 belako kecuali kopi o abah yang manis piang! kih3.....

*ok, network dah ok balik*


setappp woo ayam goreng tuuuu :p~ btw, tu tangan muaz tengah nak cedok sup favvy dia. heheh...


nasik dalam bakul


nilah restonya, aye karamba! hehehee...

lepas lunch & solat kitorg meneruskan agenda shopping di FO Rumah Mode pulak. wheeee! i think this is the best FO compared to other FOs yang ada di Bandung. no wonder la ramai orang cakap camtu. dapat la beli 1 blouse untuk aku, 3 helai tshirt untuk bobo, 2 tshirt & i jeans untuk adam.

lepas tu kitorg gerak ke Heritage & Cascade pulak. takder yang menarik perhatian sangat di situ...lepas dinner (err...lupa pulak apa nama restonya ;p) terus shoot ke Paris Van Java. kekta nak borong buku kat Toko Gramedia. aku tak beli apa2 pon kat situ. tempatnya menarik tapi aku malas lak nak amek gambar sebab dah malam. hehehe....

kiranya 2nd day tu memang agenda untuk shop til we drop ajala. huhuhu....sebelah malamnya baru aku 'check-in' hotel. kitorg stay di Hotel Abadi Asri. 2 star jer tapi asalkan boleh lena tido kira ok la kan? mak aku siap beli towel baru sebab towel hotel tu kepam. tapi towel kat bilik aku wangi lak. keh3....berkat orang kena tinggal kot ;p

hasil rembatan di Rumah Mode. aku punya 1 bag jer yer. 1 lagi mak punya ;p


FO Heritage & Cascade yang bersebelahan. aku cuma beli tshirt Thomas untuk adam kat sini.


3rd DAY

lepas breakfast di hotel, kitorg terus shoot ke tempat wisata, Kawah Putih.



pemandangan masa on the way ke Kawah Putih


jalan masuk


dah sampai! tuan tanah berposing di depan pintu gerbang ke kawah ;p


tangga menuju kejayaan. eh, ke kawah. hihih...


air sulfur ni. kuat tau bau dia. menusuk2 idung. kalau tengok betul2, nampak berasap air dia...


nampak kan asap? di gigi air suam2 gitu. mungkin di tengah sikit panas la


kalau nak tau sejarah pasal kawah ni leh gugel yer...

lepas ke Kawah Putih, kami sambung perjalanan ke Situ (Danau) Patenggang pulak.

pemandangan masa on the way ke danau. lalu celah2 kebun teh yang sangat mendamaikan! btw, makcik2 pekebun teh ni siap berlipstik merah menyala lagi i tell you...aku yang dok opis ni pon maleh nak tacap lawa2. muahahaha...


air tenang jangan disangka tiada buaya. eh, ada buaya ker kat sini? ;p


me & muaz the cheeky boy! dah anak sendiri tak bawak, menumpang kasih dengan anak kekta ajala...huhuhu....


nice view kat sana tapi kitorg tak naik la sampan2 tu. takuit!

lepas balik dari Situ Patenggang, kitorg break untuk lunch & solat di resto Sindang Reret.

view dari dalam resto. terraces of paddy field. nice kan?


tempat makan kami atas kolam. ada ikan besaq2! kami makan sundanese jugak. seperti biasa, maveles! cuma dinding tempat makan tu jer yang buatkan aku risau sket. rendah sangat! huhuh...bahya sket untuk budak2 la...


the beautiful landscape....

on the way balik ke 'bandar', kitorg singgah di Jalan Cibaduyut yang famous dengan barangan kulit. tapi aku tak beli barang kulit pon kat situ, pi beli tshirt Bandung & dodol garut lak. keh3...

lepas ke Cibaduyut, kitorg ke FO Grande pulak. sini pon bes jugak. dapatla aku rembat 2 helai blouse kat sini. hehehe...lepas penat (ceh, penat la sangat) bershopping di situ, kami pon gerak ke Kampung Daun untuk dinner. jenuh terlompat2 dalam APV sebab jalan nak ke sana begitu teruk sekali. huhuh....


landscape tempat ni sangat lawa. tapi apa yang paling menarik perhatian aku was their souvenir shop. sebabnya, ada jual barang Cath Kidston! cayalaaa....Cath Kidston pon ada imitation tapi tak obvious pon. aku tengok macam sama jer ;p memikirkan esok dah nak balik & rupiah masih berbaki, aku pon tersambar la 1 beg dia. keh3...dasar kaki shopping!



the menu. macam2 ada....


our food yang okla. i enjoyed the scenery more than the food itself. ker sebab dah 2 hari asyik makan sundanese kot? ;p


'mahligai' kami....tempat makan ni betul2 kat tepi waterfall. sejukkkk! tambah pulak tengah hujan masa tu...


4th DAY (DAH NAK BALIK!)

huwaaa..kejapnyer masa berlalu. huhuh....kami amek flight balik sebelah petang, so masih ada masa untuk berlibur ke tempat wisata Tangkuban Parahu ;D


malang sikit bagi kami coz malam sebelumnya hujan. so tak dapatla kami tengok kawah tu. keadaan sangat mendung & berkabus :-( bercakap pon keluar asap. shejukkkk!! posing2 jelah kat mana yang sesuai yer....apa pon aku takleh lupa kelazatan pisang goreng kat Tangkuban. beshnyerrrr.... *droolsssssss*


pelencong asing ;p


nilah kawahnya ;p


pewwitttt....awek bergaya sopan ;p


a foggy day at Tangkuban Parahu

lepas penat menapak naik turun bukit di Tangkuban, tibalah masa yang ditunggu2 iaitu acara makan! kih3....kali ni Pak Rezza reserve lunch kitorg di resto Sari Pawon. sup ikan dia shedaapppp....rupanya makanan sunda ni memang famous dengan seafood. baru ku tahu. hehhe...

di Sari Pawon. awatla landscape kat restoran2 depa ni lawa2 ha?


the food spread. yumsss...


view dari depan resto

lepas makan, Pak Rezza bawak kami shopping di bakery Prima Rasa. classy sungguh deco bakery nih. aku beli Pisang Molen (their national kuih kot) & Brownies dengan saki baki rupiah yang ada. hahaaa.....tula, shopping tak hengat! sibaik la mampu lagi beli nak beli kuih :">

nilah rupanya bakery tu. lawo kan? macam orang2 kaya lak beli kuih kat tempat macam tu. hahah!


time for group photo! mengabadikan kenangan depan Hotel Abadi Asri ;p


time to go home! bye2 Bandung!

fuhhh...ada berapa keping gambar yang aku upload pon taktau. jenuh korg tengok yer. hehehe...aku stop setakat ni jelah dulu. ingat nak bagi tips or do's & don'ts di Bandung tapi nanti2lah. aku nak balik get ready untuk berbuka puasa dulu. yes, on the last day of Syawal, i'm still fasting. nak kejarkan puasa 6 la nih. alhamdulillah dapat gak genapkan 6 hari. fuhhh....

till then, tata!


5 comments:

dell said...

mak abah kata nnt depa nak bawak tour lak pi sana. dpt pi free. haha

ana said...

bestnyer gi bandung...nnti bagi petua spt yg diberitahu ye.

mrs plain-june said...

the long awaited entry :p
cek.. ce tgk gambaq awek bergaya sopan tu.. sepesen ja gaya dia kan? hahahaha...

Hadramie said...
This comment has been removed by the author.
Hadramie said...

Kat sini ada lagi gambar percutian ke Bandung:
Bandung Tour 2010