Wednesday, December 2, 2009

Cerita Hari Raya Haji

raya haji baru2 ni aku, bobo & adam celebrate kat umah dulu. lepas bobo solat raya baru kitorg gerak balik Bukit Mertajam (BM) ke umah makcik aku. sebelum nak balik tu kitorg bekpes dulu kat umah. kalau orang time raya mestila makan nasi impit, ketupat, rendang bagai...tapi aritu kitorg makan apa tau? kari ayam Ayamas dalam tin cicah dengan roti. kui3....bobo kata dia round gak cari kot2 ada gerai yang bukak. iskk...mana la ada orang jual nasik lemak pagi2 raya cik abe ni ponn.... ;p last resort pegi cari food kat 7 Eleven jela...

sampai jer BM kitorg makan nasik pulak (keje makan jer). pastu konvoi 3 kete dengan adik bradik sumer ke kampung tersayang - Batu Uban untuk jumpa sedara mara kat sana lak. aku beraya pakai jeans jer. rock abih. heh...dah abis beraya tu kitorg pegi cari pasembor lak kat tanjung. jenuh tawaf cari pasembor tapi tak jumpa...last2 kitorg pegi makan kat Restoran Kapitan. my feberet cheese nan & tandoori! nyummmmsssss....masih terngiang2 kelazatannyer ;p (raya2 pi makan kedai mamak lak yer...kui3...)

2nd day raya esoknya kenduri kawin sepupu aku (anak makcik aku yang bongsu). boleh tak aku lupa bawak baju kurung nakpi kenduri. langsung tak bawak satu pon! iskkk...yang aku dok ingat nak pakai tshirt muslimah jer time malamnyer sebab kenduri sepupu aku tu buat time malam. malas la nak formal2 pakai baju kurung. tu yang plan nak casual jer...tapi yang kenduri akad nikah & sebelah pengantin pompuan langsung aku tak ingat! haiyoooo....

aku cakap kat mak & abah kitorg tak join la pegi akad tu sebab aku takder baju...pastu dah tak pegi kenduri nak buat apa lagi, kan? melencong la ke Queensbay Mall. ehehehehe....insyirah a.k.a cewah, anak kakak aku pon join skali sebab dia kena tinggal. sebab bangun lewat kot...sampai2 sana kitorg lunch dulu kat Chicken Rice Shop (CRS) sebab cewah lapar. besnyer skang ni kat CRS ada 3 Layer Tea! feberet tuh....

dah kenyang acara jalan2 cari pasal (pasal mengabihkan duit) la pulak. plan kitorg sebenarnya memang nak belikan adam besday present dia kat sana. sebelum tu aku dah survey kat Toys R Us tengah ada sale. so kitorg beli kat situ la...nanti aku buat entry lain pasal present adam. hehehe...







adam & cewah naik ketapi. dia taknak turun bila ketapi dah stop! iskk...





ni naik roket lak. see the big plastic bag? it's adam's bday present!



sibuk jer nak pegang gak stereng ketapi tu. hehhe...

lama jugakla kitorg dok tawaf dalam Queensbay tu..almaklumla, dah lama takpi mall ;p sampai adam tertido la dalam stroller dia. hehe...sampai jer umah rasa nak pengsan pon ada. letih sungguh! tapi apakan daya....kena bersiap untuk kenduri malam tu plak.

anyway, selamat pengantin baru to my cousin - Aizad & Syena. cool abih pasangan pengantin ni. kaler tema hantaran depa black & red tau. so gothic! hehehe....aizad lak leh lupa bawak kasut masa kenduri seblah syena. dia pakai kasut crocs jer. ahahhaha....lawak sungguh. last2 kawan dia pinjamkan kasut boot kat dia. sibaik lagi...

hmm...tu jelah citer raya haji kami. macam tak raya jer kan? ;p

2 comments:

mrs plain-june said...

i heart susu badam @ kapitan!!!
a ah.. x macam raya pun.. dahla x nmpk rupa daging korban.. kan?

una said...

aah btoi la..patutla tak rasa macam raya..tak nmpak daging korban pon ;p