Friday, March 25, 2011

Nak Beli Coffee Maker Pon Kena Menabung?

me and bobo are coffee person. zaman bercinta (ewah!) dulu rajin jugakla pegi setarbak. tu zaman sebelum kami ban kedai kopi itu ;p dah lama tak pegi dah (sambil angkat sumpah). lani minum kopi kat rumah jer. ngeh3...
strange but true, walaupun kesukaan kami adalah kopi, tapi rumah kami takder coffee maker pon! so bebaru ni bobo came out with this idea - why don't we save up for a decent coffee maker? decent here means an affordable but a good one. bukan tajuk2 macam De Longhi, Bodum, Kitchenaid dan yang sewaktu dengannya tu ;p

i said why not? benda tu bukannya priority so menabung for several months should be alrite (selama takder mesin tu bleh jer minum kopi. saja ngada2!). bobo proposed saving RM20 each month. ok la kan...

sabtu minggu lepas kitorg pegi Jusco Bandar Perda. hajat di hati nak singgah beli botol susu adam jer. tapi memandangkan adam taknak ikut kitorg (dia tengah siok main dengan anak cousin), so dapatla dating berdua2an sambil 'mengkelebek' dan survey barang2 idaman. di antaranya coffee maker tula. tehehee...

belek punya belek aku berkenan hat Electrolux. tapi bobo cakap taknak lak sebab brand tu lebih sinonim dan mengingatkan dia pasal vacuum cleaner. nanti kalau minum kopi macam ada habuk gitu. apakahhh???

so belek2 la lagi....tengok Philips punya pon ok gak. pricewise pon ok. still within our budget. eh sebenarnya kitorg taktau lagi nak bajet berapa. aritu ada nampak brand Tesco yang murah gilos tapi macam tak konpiden lak (eksen! ;p)

balik rumah aku calculate budget. kalau nak beli yang Philips tu dalam RM160. nak menabung RM20 sebulan. so 8 bulan lagi baru cukup tabung. hah? 8 bulan?! muahahhaha....berjanggut tunggu nak beli coffee maker jer pon!

setelah ditimbangtara semula, kitorg setuju nak tukar 'teknik' menabung. hahah! siap teknik bagai. tekniknya, simpan RM20 sorang dalam masa 2 bulan. pastu the month after terus pegi beli. op kos kena tambah lagi belen. tapi sikit jelah. ataupun.....

this weekend terus pegi beli bayar cash dapat seketul coffee maker dan boleh minum boncafe tiap2 hari dengan aman dan damai. ngeeee.... ;D

9 comments:

mrs plain-june said...

hahaha.. gigih!

Maya Ariffin said...

Awat hang tak habaq.. aku ada satu tu ha tersadai dlm kitchen kabinet. Sekali je pernah pakai as we both a coffee/tea drinker prefered ol pesen je when come to coffee. Grinded, and boil it with hotwater. Lagi pulak this kind of coffee maker lack of versatility(uiceh!) macam yg dlm peket tu. Kapu ade moka ade hazel ade.. bak kata astro "macam2 ada" hahaha..

warhans said...

kat rumah kami pn ada.. bukan guna pn.. dh tak minum kopi.. wat pa nk guna.. haha.. dok lam kotak lagi.. apa kata kita tukar suka sama suka.. hampa bg mikrowave kami bg coffee maker? muhahaha...

aQueen said...

aku dapat 3 set coffee maker tu masa kawin.. sampai la tk pakai.. apakata hg menabung kat aku rm20/mth..selama 24 bulan.. aku bg 3-3 set kt hg.. ..ngeh..ngehh.. ngehh..

una said...

kekta: weh, cmna umrah? apa subinier utk adik tersayang? ;p

maya: awat hg tak tanya? nak bg kat aku ka? meh aku bg alamat nti hg kurier. bleh? ;p

hjh: tukaq dgn mikrowave? nehiiii!! tp kalau nak bg trus kopi maker tu apa salahnya. tehehehe...

melia: podah cit!

Maya Ariffin said...

Una, hang tunggu je lah awai bulan 5 aku balik jitra insyaallah. Hambik je pree op caj. tapi nak bayaq pon leh gak, akak ok jer huahuhuauhuauhau

ana said...

mak aih...menabung sakan. hahahahaha

una said...

maya: it's ok..xyah susah2 ;D tp hg kena mai umah aku tau!!!

Maya Ariffin said...

Insyaallah pomp.. kalau jadi balik aku halu2. Umah PIL aku kat belakang mesjid baru tu je... umah ketua kampung kg padang.