Monday, November 29, 2010

Jom Masak Bamia

apa itu bamia? kalau korg gugel, mesti jumpa ayat ni: 'meat & okra stew in tomato sauce'. ha, tulah dia bamia....hehehe....
bamia ni sebenarnya masakan dari middle east kalau tak salah aku. biasanya family aku (mak & makcik) akan masak bamia daging/ayam kalau ada special occasion jer. hari2 biasa jarang kot nak buat. bamia sedap dicicah dengan roti. nak nak roti benggali. yummssss... ;p~
setelah bertahun2 aku jadi tukang makan bamia jer, akhirnya semalam aku telah berjaya memasak sendiri bamia daging tanpa pertolongan sesiapa (kecuali bobo yang tolong jadi tukang rasa ;p). *clap* *clap* *clap*
plan nak masak bamia ni datang tetiba jer. sebab dalam fridge dok simpan 2 bekas daging aqiqah adam. ada dekat 1kg kot. sebenarnya aritu dok teringin nak masak daging kerutup (tingginya cita2 ahkak). tapi bahan2 tak cari plak. so tukar la plan. jadinya pagi2 ahad lagi aku dah gigih hiris bawang, potong tomato, bendi & daging. mise en place pon dah makan masa dekat 2 jam. hihih....

nilah rupa bamia ahkak yang lazat dan berkrim itu ;p

bamia in the mangkuk. ready to be served ;D


memandangkan roti arab takder, bobo beli roti burger sebagai ganti. bes jugak! hehehe...pinggan yang hampir licin tu dia punya la ;p

puas hati dapat masak seperiuk besar. siap tapaukan untuk bobo & his friends untuk diorg makan on the way to KL dan jugak kawan2 opis. hehe...daging aqiqah kan elok dimasak dan dibuat kenduri...alhamdulilah tercapai hasrat ;D.

3 comments:

ana said...

una...
bagi la resepi penuh...cam sedap jer!

mrs plain-june said...

walauweh!!! jadik tu bamia dia!!! nampak sangatlah sedap! bleh buat kenuri besday adam, jamu bamia :D

una said...

ana: mmg sedap tau! nti sy bg resipi yer ;D

kekta: yay! menjadi! mmg kira mcm kenuri dah aritu. siap tapau bagi kat kwn2. hehee...