Monday, January 28, 2013

Tahun Baru, Rumah Baru, Opis Baru

alhamdulillah...panjang umur lagi aku untuk berblogging. huhuuu...it's been 2 months takdak entry padahal macam2 benda terjadi dalam hidupku. cewahhh...

sebenarnya memang tak sangka, sememangnya Allah swt lebih mengetahui segalanya, kan? dok tak dok aku pindah ke Kulim sekarang ni. dah sebulan lebih pun kitorg kat sini. rezeki aku dapat pindah keje. still di opis sama cuma tukar department dan cawangan la. alhamdulillah...frankly speaking, masa nak mintak tukar i'm just trying my luck. memang tak rasa pon big boss nak luluskan. lega rasanya walhal sebelum tu aku dok dupdapdupdap gakla dalam hati risau dia rejek. huhuhu....time kacih yer big boss (as if dia baca blog aku. kah3..)

perihal adam pulak. masa mula2 kitorg pindah sini still belum confirm lagi nak hantar dia ke tadika mana. aku dah list down several tadika dan ada jugakla survey2 tanya dulu. ada la jumpa yang montessori, yang hari2 ada homework, ada yang ajar mandarin, yang islamic, etc. yang comot belemoih pon ada. erkkkk...tapi priority kitorg tadika yang buka hari Isnin - Jumaat sebab nak synchronize dengan hari bekerja kitorg. 

for those yang belum tau, Kulim ni macam '2 alam' sket. ada orang keje Isnin - Jumaat (ikut Penang) dan ada yang keje Ahad - Khamis (ikut Kedah). Kalau opis bobo lak hari keje ikut Penang tapi cuti ikut Kedah. opis aku lak keje ikut Perlis. hah! camno tu? kih3...agak kepeningan di situ. tapi mujurla tak banyak beza sangat cuti PH Kedah & Perlis.

one day, masa aku & parents ondawe nak pegi lunch, saja lalu dalam kawasan Kulim Hi-Tech. tup2 ternampak banner tadika baru akan dibuka kat situ. rupa2nya Little Caliphs...sebelum ni aku pernah la baca2 pasal tadika ni tapi tak wujud lak kat Jitra. 

lepas lunch kitorg terus pegi survey tadika tu. masuk2 jer dah berkenan dengan kawasan padang dia yang luas. mana taknya, dulu bangunan tu bekas International School. memang sesuai sangat la untuk jadi tadika. lepas tu jumpa bos tadika tu. dia explain detail semua pasal silibus, yuran etc. yuran dia a bit expensive compared to tadika lama adam di Jitra. yelah, sebab tadika ni ada brand kan. tapi for the sake of our only son, I don't mind. anggap jelah pelaburan untuk masa depan :D the best part is, it is located in KHTP. tak sampai 5 minit dari opis aku & bobo. so the rest is history...

adam pon nampak happy kat tadika tu. daytime dia dah fully diaper-free cuma nitetime aku tak berani lagi nak buang. mak malas basuh toto. kah3...teruk btoi! taklah, temporary jer ni. nanti baru nak beli lapik getah tu. asyik terlupa jer beli (alasang!) botol lak ntah bila boleh wean. soon hopefully...

bobo cakap uniform adam macam bananas in pyjamas ;p

as for my job scope, syukur alhamdulillah it's less stressful. tak serabut alam dah macam dulu ;p nilah namanya rezeki. datang dalam bermacam2 bentuk. i think this is my type of rezeki that Allah has granted me. syukran ya Rabb...

walaupun kitorg di tempat baru, serba serbi rasa tenang dan teratur. pagi2 pon dah tak tergopoh gapah siap nak keluar rumah macam di Jitra dulu sebab kena travel jauh. sekarang ni aku siap boleh bancuh air untuk bobo (kantoi dulu tak bancuh air ;p). 

nantilah next entry citer pasal rumah pulak. harap2 ada kerajinan. chaiyokkk!!

till then. toodles!

10 comments:

ana said...

uit...una pindah kulim kat mana?

una said...

ana: sy dok kat lunas lani..

cek said...

cek tak penah buat ayaq kat raja pepagi. wahahaha

una said...

cek: xpola tari leh tlg bancuh. hihih...

mrs plain-june said...

paksyed hari2 minum tehtarik kedai mamak! dok dekat dgn opis tapi sia2! uwaaaaaaaa!!!!!!

una said...

eh paksyed minum teh tarik ka? ingatkan dia diet tak minum lgsung. heheh...

Hanni Hanafi said...

salam..

saya singgah blog sis.. sedang cari info mengenai tadika/taska area KHTP fasa 3.

by the way, bape yuran little caliphs tu?

www.suplemenmakdara.com

una said...

salam sis hanni, yuran utk budak 6 tahun RM350, kalau 4-5 tahun RM380...

Siti Amni Ismail said...

salam..nak tanya..dulu di jitra adam tadika mana ya?..saya baru pindah jitra nak cari tadika untuk anak.

una said...

salam siti amni, tadika di jitra tu namanya tadika nursyifa kat tmn suria 2

http://mrsbobo.blogspot.com/2012/01/adam-goin-to-tadika.html